Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 11. 2010

Šimpanzi a nástroje

Je zarážející, že i v dnešní době se ve vědě objevují názory, že lidé jednají racionálně, zatímco zvířata nemyslí a jednají pouze instinktivně.
Skutečnost je však zcela jiná. Třeba jste ortodoxním zastáncem příběhu stvoření, ale i tak asi uznáte, že na teorii o vývoji druhů něco pravdy je. A třeba máte i určité mlhavé povědomí o tom, že z ryb se vyvinuli obojživelníci, z nich plazi, atd. až k hmyzožravcům, primátům a člověku. Tak, jak to zjednodušeně bývá prezentováno, se dokonce podsouvá představa o tom, že cílem evoluce je člověk. Což je samozřejmě pohádka. Na konci, tedy "v koruně" evolučního stromu není jen člověk, ale i všechny žijící organismy. Evoluční strom je nesmírně košatý.
Podobenství o stromu je poměrně trefné, neboť se má za to, že všechny pozemské organismy mají jednoho společného prapředka. Dokážeme si vůbec uvědomit, nakolik jsme společní i s těmi nejvzdálenějšími příbuznými? Logicky i s nimi musíme mít něco společného, máme společné kořeny. Je to obtížná představa.
Bylo by tedy divné, kdyby všechny organismy byly primitivní a najednou se zčistajasna objeví člověk, který začne myslet, uvažovat, mluvit... Rozličné experimenty, ale i pozorování v přírodě prokazují, že zvířata mají mnohem víc, než si myslíme. I zvířata, do kterých bychom to neřekli (třeba chobotnice), dokáží racionálně uvažovat. Ale nejen to, mnohá zvířata používají svůj vlastní jazyk, mají složité společenské vazby, mají žebříček hodnot, mají mezi sebou přátelské vztahy nebo neshody, o něktrých zvířatech dokonce můžeme říci, že se dokáží vcítit do druhého, vědomě lhát kvůli svému vlastnímu prospěchu, mají nové nápady, které učí další jedince a tím se po generace uchovávají ve formě nové kultury. V dokumentárních filmech, etologických studiích i učebnicích, nebo třeba v mé diplomové práci můžete najít nespočet takových příkladů a evidencí, přesto je ekonomové ignorují. Mnozí (dokonce i uznávaní odborníci, docenti a profesoři) totiž nemají o etologii ani ponětí. To můžu potvrdit i ze své zkušenosti z VŠE. Profesor Tetsuro Matsuzawa říká, že šimpanzi vychovávaní lidmi se projevují téměř jako lidé. Známý je japonský šimpanz Pankun, který je hvězdou místní televizní show s mnoha díly. Velice podobně jako šimpanzi používají nástroje v přírodě např. malpy:
Více zajímavostí v dokumentu Davida Attenborougha (BBC): Clever Monkeys, který je celý na youtube. Přikládám alespoň první díl:
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář