Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 11. 2010

Šimpanzi porazili člověka v testu fotografické paměti

Nedávno šimpanzi velmi výrazně porazili člověka v testu ultrakrátkodobé fotografické paměti. Test byl proveden na mladých (pětiletých) šimpanzích a posléze i na dospělých lidech (univerzitních studentech). Byl tedy vyvrácen další mýtus o jedinečnosti člověka. Frans de Waal k tomu podotknul, že je to „naprosto neuvěřitelné“ a že inteligence šimpanzů je dodnes velmi podceňována.

Šimpanzi byli před testem naučeni počítat od jedné do devíti, aby věděli, jak jdou tato čísla správně za sebou. Test spočíval v rychlém zapamatování čísel od 1 do 9, které bylo třeba správně seřadit. Čísla se zobrazovala náhodně, pokaždé na jiných místech monitoru. Vtip byl v tom, že po stisknutí jedničky překryly ostatní čísla bílé čtverce. Dotyčný šimpanz si musel pamatovat (nebo natipovat), pod kterým čtvercem se které číslo skrývá. Zajímavé je, že šimpanzi prokazovali téměř 100% úspěšnost. Šimpanzi měli na zapamatování si pořadí čísel libovolné množství času. To, že je připraven, signalizoval nejprve stisknutím prázdného kolečka. Potom teprve začalo klikání na čísla. Rychlost, s jakou si šimpanzi zapamatovali pořadí čísel, byla obdivuhodná - 0,650 sekund stačilo všem šimpanzům na zapamatování si správného pořadí. Šimpanzům nedělala úloha problém, zato lidé si většinou pamatovali jen tři nebo čtyři čísla. Sami si můžete zkusit, jak rychle a jak správně si pořadí čísel zapamatujete. To především dokazuje, že šimpanzi mají výbornou fotografickou paměť.

A jak dopadl test u lidí? Překvapivě měli v tomto testu lepší výsledky děti. Velmi dlouho jim však trvalo, než vůbec s testem začaly, velmi dlouho si snažily čísla zapamatovat. Ve většině případů si zapamatovaly pouze pořadí čtyř až pěti čísel. Více viz video:


(výzkum vedl profesor Tetsuro Matsuzawa - Tokio Primate Research Institute) Tetsuro Matsuzawa je považován za zakladatele nového oboru komparativní kognitivní věda (CCS). Tato metoda spočívá v tom, že jsou srovnáváni šimpanzi odchovaní vlastní matkou a šimpanzi odchovaní výzkumníkem. Tyto výzkumy prokazují velmi malé rozdíly mezi člověkem a šimpanzem.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář