Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 12. 2008

Altruismus

Altruisticky jedná jedinec, který se nějak obětuje ve prospěch jiného jedince. Jak ale mohou pokračovat dále altruističtí jedinci, když vlastně pomáhají těm sobeckým?

Nejprve je třeba si uvědomit, že to nemusí být tak snadné. Máme jedince A, kteří jsou altruističtí, ostatní B, kteří jsou sobečtí a C, o kterých to nemůžeme říci.. Pokud A pomáhá B, předají se sobecké geny. Pokud však máme A, který pomáhá B nebo C, co se stane? C může být takový jedinec, který pomoc oplácí, ale pouze tehdy, kdy je mu pomoženo. Může tuto pomoc buď oplatit stejnému jedinci nebo v případě jeho smrti jeho příbuzným. Oproti tomu sobeckému jedinci B jedinec C nepomůže nikdy.

Co z takového zkoumání vyplývá? Nejvíce šancí na přežití má jedinec, který se chová někdy altruisticky a někdy sobecky. Proto jsou nejméně úspěšní i jedinci, jejichž chování je vždy altruistické nebo vždy sobecké.

Teorii her u zvířat zavedl John Maynard Smith.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

PoKy, 12. 12. 2008 11:18

No v podstatě jde o to, že kdyby se zvířata (nebo lidi) chovali vždy sobecky, tak by ten druh hned vyhynul. A zvlášť důležité to je v případě zvířat, která žijí společensky. Prostě se vyplatí pomáhat si, viz např. symbióza. Proto vydrží i určité altruistické vlastnosti a tendence. V zásadě není nikdo čistě altruistický / sobecký, prostě vždy záleží na situaci. Dobrá je v tomhle právě ta teorie her u zvířat. Zklus se podívat sem: http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=6491
Ale klidně ti to můžu osobně ještě vysvětlit ;-)

...

Mouni, 11. 12. 2008 19:55

Tohle mi budeš muset ještě vysvětlit - osobně. ;-)