Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 10. 2007

Kreacionismus - agrument I - potopa světa

 

Co je to vlastně kreacionismus? Jedná se o teorii, která je silně proti evoluci. Tvrdí, že svět byl stvořen tak, jak se píše v Bibli. Něco jiného říkají tzv. evolucionističtí teisté. Ti uznávají evoluci, ale jen do určité míry, zároveň věří, že Bůh všechno řídí. Nelpí na doslovnosti bible, protože jsou přesvědčeni, že důkazy o evoluci jsou zřejmé a že by byla hloupost popírat nesmírné stáří světa.
 

 

Argumenty kreacionistů: Už sám Charles Robert Darwin byl křesťan a velmi ho trápili jeho vlastní objevy. Věřil, že toto je systém, kterým Bůh jaksi řídí svět. Dříve i zastánci evoluce uznávali např. potopu světa. Ta byla vyvrácena později. Ale právě potopa světa je důležitým bodem kreacionistů. Veškeré to veliké vymírání si přece mohou vysvětlit právě potopou. Ta přece snadno dokáže vysvětlit, proč bylo tolik rozmanitých tvorů pohřebeno tak hluboko, proč se i na našem území nacházelo moře. Bylo by to vysvětlení, proč vyhynuli dinosauři. Už v šedesátých letech na všechno odkazoval kreacionista Henry M. Morris. Ve své knize Bible a současná věda upozorňuje na to, že doba ledová a výskyt tolika ledovců na Sibiři, v Arktidě a kdo ví kde ještě, je pozůstatkem ne doby ledové, ale právě potopy světa. Ta totiž podle Bible měla neuvěřitelná rozsah. Tehdy prý na zemi nebyly žádné oceány, ale zato mnohem více vody v atmosféře. Mnohem více vody bylo i v podzemí. Během potopy světa se "otevřely studnice zemské", jak se píše v Bibli. Morris tedy dochází k závěru, že tehy byly na zemi úplně jiné nesrovnatelné podmínky a potopou světa se na zem vyřítilo obrovské množství vody ze všech stran. Dále upozorňuje, že legend o potopách světa je spousta po různých koutech světa. Na blízkém východě, v Indii, v Jižní Americe. Vždy se v jejich legendách mluví o úplné potopě světa. Je to jen shoda náhod? Byly snad všechny národy tak omezené, že nepoznali regionální záplavu od úplné zkázy?

 

Dalším zajímavým faktem je už zarážející věc z Bible. Stačí si jen letmo přečíst některé příběhy a určitě i naprostému laikovi přijde divné, že na začátku se všechny biblické postavy dožívají tak extrémně vysokého věku. Třeba proslulý Metuzalém prý žil 1000 let! Stačí jen nahlédnout, kolik let se dožil Noe nebo další. Pak se ale najednou věk snižuje... jako by lidstvo degenerovalo. Snižuje se opravdu rychle a dramaticky. Takový jev, pokud je skutečný, by opravdu dával za pravdu faktu, že před potopou byly pro lidstvo diametrálně jiné a lepší podmínky.... Morris dále píše o dlouhověkosti dinosaurů, ovšem já nenarazil na žádný argument, který by toto tvrzení podporoval. Nikde jsem se o tom nedočetl.

Argument proti kreacionistům: Ussher spočítal podle Bible, že se měla potopa skutečně odehrávat před 4 000 lety, protože v Bibli je přesně uvedeno, kolik let se která postava dožila. Pokud se potopa odehrála, je dost nepředstavitelné, spíše nemožné, jak by mohla proběhnout tak nedávno.

Dalším argumentem je velká rozmanitost organismů a poměrně jasné zoogeografické oblasti. Po potopě světa těžko zvířata mohla překonat oceány a tak rychle a dokonale se přizpůsobit svým novým stanovištím. V mnoha izolovaných lokalitách žijí zvířata, která by jinde přežít nedokázala (např. proslulý pták dodo se nedokázal ubránit téměř ničemu). 

Asi jediné rozumné vysvětlení by bylo snad to, že některá zvířata se měla možnost schovat někam, kam voda nedosáhla. Nicméně tato vysvětlení zase odporují Bibli. V Bilbli se jednak píše, že potopa zaplavila celý svět, a proto také Noe musel postavil archu. Pokud tedy nějaká potopa byla, musela být mnohem dříve. A proč by bůh řekl, že zachrání zvíře z každého pokolení, když např. dinosaury nechal vyhynout?

Mechanismus usazování sedimentů, radiokarbonová, ani další datovací metody ukazují na převelice dlouhé období, kdy vznikaly geologické útvary, na milióny let, kdy leží mrtvé organismy pod vodou. Vrstvy fosilií pod zemí jasně ukazují, že geologická obodbí skutečně existovala, že nelze nalézt fosilii lidoopa vedle trilobita.

Náhlý objev lidské civilizace, biblickou dlouhověkost i katastrofy, kdy vymřelo náhle mnoho živočichů, to všechno potopa zdánlivě objasňuje. Teorie o potopě světa si bere na mušku i dobu ledovou, kterou popírá - tvrdí, že led je pozůstatek této megapotopy. Vysoká pohoří, dna oceánů, apod. jsou prý také dokladem potopy světa. Přesto se dá snadno dokázat, že přesně podle Bible se to odehrát nemohlo.
 

více na: http://www.evolucevskreace.ic.cz/ , http://www.planetopia.cz/ , http://planetopia.webzdarma.cz/

nejdůležitější kreacionistické stránky: http://memento.junweb.cz/ , http://nkz.reformace.cz/kniznica/komentare/cd01/TonyUhlir/Ostatne/zly_sen.htm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

j

joha, 19. 9. 2011 15:36

je to dobré, akorát zarputilí lidé odmítají tuto tézy.

Kreacionismus.cz

Kreacionismus.cz, 16. 5. 2010 19:49

www.kreacionismus.cz

dodatek

PoKy, 1. 6. 2008 17:12

Počátek světa vypočítal anglikánský biskup James Ussher. Sečetl jednoduše věk biblických postav podle rodokmenu a jednoznačně tak získal stáří Země podle Bible. Vyšlo mu pouhých 6000 let. Není to žádná hypotéza, ale prosté sesumírování toho, co říká Bible. Potopa tedy podle této datace nastala zhruba 2000 let po vzniku světa, tedy asi před 4000 lety.