Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 12. 2008

Proč nám přijdou některá zvířata roztomilá?

Nejspíš vám přijde normální a zcela přirozené, že většině lidem přijdou hravé opičky roztomilé, že nejen děti, ale i dospělí mají za společníka malého psíka, se kterým si hrají, baví je hlazení a mazlení se s těmito roztomilými zvířátky.
Mnoho lidí se rádo stará o nějaké zvíře, ačkoliv je s tím až příliš práce. Skoro každá rodina kolem nás má dnes nějaké zvířátko. Ale proč? A proč se to týká převážně savců, kteří mají srst?

Savci jsou samozřejmě člověku nejblíže. Člověk si je může snáze ochočit než třeba plazy. I komunikace s nimi je snazší, plazi nezaštěkají, na cestě do krámu nebudou akceptovat vaše tempo, je to dáno i tím, že plazi jsou studenokrevní, kdežto člověk je teplokrevný. A co se týče ještě vzdálenějších forem života, většina lidí má dokonce strach nebo spíše odpor k pavoukům, hmyzu a červům. Především červi pro člověka vždy byli znamením nějakého rozkladu a hnusu.S vysvětlením, jak se v člověku vyvinul podobný instinkt odporu k pavoukům nebo třeba červům, přišla evoluční psychologie. Každá vlastnost se totiž musela v člověku nějak vyvinout, pokud je naše chápání evoluce správné. A stejně tak jako odpor k červům, se možná vyvinula naše sympatie k chlupatým přátelům.

Vezměte si příklad, že jste muž a snažíte se získat si ženu. Jdete po ulici a vidíte pejska. Pokud psy vyloženě nesnášíte, hrozí asi vyšší pravděpodobnost, že u ženy nezabodujete. Ženy mají zjevně mnohem větší cit pro roztomilé věci. Je to dáno tím, že se v budoucnu budou starat o děti. Pokud by neměly podobnou sympatii k roztomilým věcem, zřejmě by nebyly citlivé ani k vlastním dětem a i dítě by pak mělo život mnohem složitější (hrozí např. trauma, duševní porucha, bezdomovectví nebo dokonce sebevražda). A to cítí i muž. Většina mužů si vybírá ženy citlivé, něžné. Představa, že by byla žena hrubá k vlastnímu muži nebo dokonce k vlastním dětem by jistě nebyla pro muže povzbudivá. A podobným způsobem přemýšlí i žena. Především ona se bude starat o dítě. Ona ho v sobě nosí a pečliě tak svého partnera zkoumá, zdali bude správný otec. Tento test je složitý. Muž musí prokázat, že je citlivý k dětem. Pokud v okolí příliš dětí není, signálem může být i vztah k zvířeti. Takže muž, který se chová k psům nebo kočkám podobně jako k malému dítěti, má větší šanci při pohlavním výběru.
Je také zajímavé, že většina lidí má ráda zvířata, která připomínají děti (psy, kočky). Lidi totiž jako by ve svém mazlíčkovi viděli dítě. Jsou totiž určité prvky, které si člověk automaticky přiřadí k roztomilosti malého dítěte: velké oči, nemotorné pohyby, velká hlava oproti tělu, "němá tvář", malá velikost těla, závislost na páníčkovi, apod. Třeba k rybičkám či k papouškům lidé takový pevný vztah většinou nemají.
Bezdětné rodiny tak často vychovávají psa jako své dítě. Ve velkých rodinách, kde mají rodiče třeba deset dětí, role zvířete ustupuje před dětmi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář