Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 11. 2007

Tajuplný květnatec Archerův

Je to už hodně dlouho, ještě v době, kdy má sestra bydlela u jihočeského městečka Netolice. Jezdili jsme tam vždy na prázdniny a jednou jsme kousek od hřebčína, kde sestra bydlela, narazili na opravdovou vzácnost. Tehdy jsem ještě pořádně netušil, jak se ona zvláštní a krásná houba jmenuje. Ve vysokém lese jako by na zemi leželo několik mořských hvězdic. Nikdy jsem nic podobného neviděl, a proto mě zarazil i počet ve kterém jich tolik najednou bylo. Měly krásně zářivě červenou barvu, pro houby nezvykle sytou, ramena pravidelně uspořádány a na nich černé lemování. Barevný kontrast působí opravdu nádherným dojmem.

Některé květnatce ještě nebyly zcela otevřené, už tehdy jsem ale věděl, jakým principem funguje jejich rozmnožování. Rostou z jakéhosi kulatého bílého vajíčka (princip dost podobný rozmnožovíání hadovky smrduté). Z těch vyrostou jakási "chapadla", která nejdřív míří spíše směrem vzhůru, pak se rozprostřou do prostoru a vypadají úplně jak květ ve tvaru mořské hvězdice. To černé lemování jsou vlastně výtrusy, které svým pachem přilíkají mouchy, které je pak roznesou do okolí. Z nich pak vyrostou vajíčka. Nakonec vyrostou takhle krásné kvěnatce. Překvapilo mě, že nepáchnou, když si představím, jaký "zážitek" je být v blízkosti hadovky smrduté, opravdu jako by nic. A jak se k nám květnatce dostaly? Jsou to houby s původem na Novém Zélandu, sem se dostaly nějakou náhodou (roku 1914 byla poprvé spatřena v Evropě, roku 1963 v Československu), ale jak, to nevím. Jíst se nedá.


Obrázky:

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Clathrus_archeri.jpg/800px-Clathrus_archeri.jpg 

 

http://www.hlasek.com/clathrus_archeri_8241.html 

http://www.natur-server.de/Bilder/FM/002/fm00156-tintenfischpilz.jpg 

http://www.awl.ch/pilze/presse/tintenfischpilz/index.htm 

http://www.dkimages.com/discover/previews/813/20130589.JPG 

http://www.dkimages.com/discover/previews/813/20130602.JPG 

http://nzphoto.tripod.com/3dfungi/Basidio/Stinkhorn/ImagesStinkhorn/Clathrus-archeri-egg.jpg 

http://www.nahuby.sk/images/fotosutaz/2005/ondrej_liska2005_20538.jpg

http://www.treasurekeepers.org.yu/Library/C/Clathrus_archeri01.jpg 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Květnatec k nám připlul na pytli s bavlnou

Eva, 21. 4. 2012 13:25

V jednom z televizních pořadů o houbaření bylo řečeno, že výtrusy květnatce k nám pravděpodobně doputovaly z pytlů s bavlnou z původní domoviy někdy ve dvacátých letech. Houby se nejdříve objevily ve Francii a odtud se postupně - celkem vzácně - šíří na místa, kde je trochu teplo. Takže je možné je najít i na jižních oblastech v ČR.

...

PoKy, 5. 11. 2007 15:35

odkazy už jsou funkční ;-)