Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 12. 2007

Kachní dinosauři

Přezdívka těchto ptakopánvých dinosaurů není náhodná, jejich "čumák" opravdu připomíná kachní zobák. Na konci je bezzubý, uzpůsobený k trhání trvrdých listů, vzadu se však ukrývalo velké množství zubů. To všechno proto, aby si jejich zobák poradil s jehličím a hrubými listy, jejichž konzumace činila ostatním značné problémy. Už na první pohled je zřejmé, že takovýto zobák patří býložravým dinosaurům. Zubů měli několik stovek, přičemž sloužily k drcení potravy. Ne náhodou se hovoří o "zubních bateriích".

A něco možná mají také s kachnami společné - třeba plovací blány a obliba ve vodním prostředí. Alespoň se to dlouhou dobu tvrdilo. Nicméně je dost možné, že zdání klame a plovací blány jsou ve skutečosti jen jakýmisi vycpávkami chodidel pro snadnější chůzi a že tedy hadrosauridi s vodou nemají nic extra společného. Tak to tvrdí i nové vědecké studie.

Žili převážně ve svrchní křídě (100 až 65 miliony let), v Asii a Severní Americe.

Hadrosauridi byli mohutní, kromě "zobáku" měli na hlavě často různé ozdoby. Tyto útvary na hlavách byly většinou duté, takže mohly posloužit k rezonaci. Vědci jsou fascinováni tím, jak muselo znít jejich troubení s tímto vestavěným hudebním nástrojem. Zde si můžete poslechnout pravděpodobný zvuk parasaurolopha: audio. Mluví se však i o mnoha dalších funkcích těchto ozdob. Mohly sloužit k lepšímu rozpoznání jedinců (samice měly pravděpodobně menší hřebeny), mohly být barevně vybarvené a cosi signalizovat, mohly napomáhat termoregulaci, také možná zlepšovaly čichové vlastnosti.

Nadčeleď Hadrosauroidea zahrnuje i nejdůležitější čeleď Hadrosauridae. A právě o této čeledi pojednává tento článek. Hadrosauridae se dále rozděluje na Hadrosaurinae a Lambeosaurinae. Ačkoliv se to zdá složité, vlastně je to prosté - ti, co měli na hlavě dutý hřeben, patří do skupiny Lambeosaurinae (přičemž se dá ještě rozdělit podle tvaru ozdoby na Parasaurolophini a Corythosaurini), ti, kteří neměli žádnou kostěnou ozdobu na hlavě patřili mezi Hadrosaurinae. Toto rozdělení je u jednotlivých druhů uvedeno. U některých druhů je kvůli nedostatku indicií jejich zařazení sporné, proto je uveden otazník.

Hadrosauridi byli, jak se zdá, průměrně inteligentní dinosauři, přičemž největší inteligenci měli malí a hbití troodonti a dromaeosaři, nejhloupější byli pochopitelně obrovští sauropodi.

Hadrosauři dávali přednost chůzi po čtyřech, ale když bylo třeba, většinou jim nedělalo problém běhat pouze po zadních. Byli poměrně masivní a žili i v tisícových stádech. Měli zřejmě ve zvyku pečovat o mláďata v hnízdě, dokud nedorostla.

Ocas byl oproti nedávným představám rovný, tuhý a silný, sloužil spíše k vyvažování rovnováhy než k nějakému kormidlování, natož šermování.

Našly se skvěle zachované otisky kůže těchto zvláštních dinosaurů, takže o nich víme opět o něco více. Nebyly pokrytí peřím a jejich kůže měla dlaždicovou strukturu.

A teď k zástupcům:

Altirhinus - "velký čenich" byl pojmenován Davidem Normanem roku 1998. Dlouhý byl kolem 7 - 8 metrů a vysoký 2 metry, vážil 4 tuny. Žil mezi 120 - 100 mil. lety. Nálezy pochází z Khuren Dukh, Dornogov (východní Gobi) a středojižního Mongolska. Nalezeno bylo 5 neúplných koster a dvě lebky (+ fragmenty lebek).

délka: 8m

hmotnost: 4t

období před: 120 - 100 mil. lety

výskyt: Mongolsko

zařazení:  Hadrosauridae

Amurosaurus - "ještěr Amuru" žil mezi 74 až 65 mil a měřil 7 metrů (na délku). lety. Jméno pochází od řeky Amur. Popsán byl po nálezu 2 neporušených koster poblíž východoruského Blagoveščensku (oblast Amur, formace Udurchukan). Poprvé tohoto dinosaura popsali paleozoologové  Juri Bolotsky a Sergej Kurzanov roku 1991. Vzezření dinosaura je velmi primitivní. Připomínají lambeosaury, byli převážně dvounozí. Fosilie dospělých jsou vzácné.

 

délka: 7m

hmotnost: 3t

období před: 74 - 65 mil. lety

výskyt: východní Rusko

zařazení:   Hadrosauridae, Lambeosaurinae
 

 

Anasazisaurus - "ještěr Anasazi" žil asi před 74  mil. lety, měřil kolem 10 m, pojmenován je po "Anasazi", starých obyvatelých amerického jihozápadu.

 

délka: 10m

hmotnost: 4t

období před: 74 mil. lety

výskyt: Nové Mexiko

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae
 

Anatosaurus - "kachní ještěr" (označení pro tento rod se již nepoužívá, "nástupcem" je rod Anatotitan, viz níže) - Vážil kolem 3 tun, dlouhý byl do 13 m. Pravděpodobně žil ve stádech, jeho název znamená v překladu "kachní ještěr". Žil v Severní Americe a živil se hlavně větévkami, jehlicemi, semeny a ovocem. "Mnoho odborníků si myslelo, že tento ještěr žil především ve vodě, protože na jeho končetinách mezi prsty se nacházelo něco jako plovací blána. Závěr odborníků byl ale takový, že tato blána představovala zbytky tlap, takže ještěr stál většinu času na zemi.1"

 

Anatotitan - "kachní titán" měřil kolem 11 až 13 metrů. Žil mezi 68 až 65 milióny let v Severní Americe (Jižní Dakota a Montana). Měl velmi protáhlou lebku bez hřebenu, která mohla dosáhnout až 1,2 metru. Ta byla neobyčejná i tím, že byla širší, než tomu bylo obvyklé. Pohyboval se na silných zadních končetinách, ale dokázal chodit i po dvou. Měl dlouhý ocas.

 

"Je možné, že se na nosní otvory za jeho života upínala pružná kůže, která při nafukovaní mohla sloužit na vydávání zvuků nebo na poutání pozornosti samic.

Mezi příbuzné rodu Anatotitan patří obrovský Shantungosaurus z Asie a po jeho boku žijící Edmontosaurus, s kterým byl v minulosti řazen do dnes neplatného rodu Anatosaurus." 5

Některé z jeho fosilií byly neobyčejně zachovalé, prvním nálezem byla celá lebka s kompletní kostrou (roku 1882). Že je populárním dinosaurem potvrdila i jeho "účast" v Putování s dinosaury v dokumentu BBC.

 

délka: 13m

hmotnost: 5t

období před: 68 - 65 mil. lety

výskyt: Jižní Dakota, Montana

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae
 

Aralosaurus - "aralský ještěr", jehož nálezy pocházejí z Kazacstánu poblíž Aralského jezera byl starým 6 až 9 m dlouhým hadrosauridem s poněkud vypouklým čumákem.  Měl volnou kůži, po jejím nafouknutípak vydával troubivé zvuky (což je zřejmě společné všem kachnozubým). 

 

délka: 9m

hmotnost: 5t

období před: 95 - 80 mil. lety

výskyt: Kazachstán

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae

 

Bactrosaurus - "ještěr s holí" je jeden z nejmenších hadrosaurů (píše se o "neobvykle malém hadrosaurovi"2), měřil jen kolem 6m (na výšku 1,4 m a vážil 1,5 tun). Hlava byla plochá bez hřebenu (přesto má zřejmě blízko skupině lambeosaurinae), ale zato na obratlích měl výběžky, které tvořily hřeben podobně jako u Ouranosaura. Pohyboval se po zadních, snad žil v menších skupinách v husté vegetaci, aby unikly velkým predátorům. Zemi obýval zbruba před 95 milióny lety, takže patří mezi nejstarší. Má také mnoho primitivních kosterníh rysů. Pochází z Asie (Mongolsko, Čína). Pojmenován byl už roku 1933 (v překaldu "hokejkovitě ostnatá ještěrka"), nalezeno bylo 6 neúplnýh fosilií.

 

délka: 6m

hmotnost: 1,5t

období před: 95 mil. lety

výskyt: Mongolsko, Čína

zařazení:  Hadrosauridae, ?

Brachylophosaurus - "ještěr s krátkým hřebenem". "proslul především díky objevu nedospělého exempláře známého jako Leonardo. V roce 2000 byla v Montaně objevena zkamenělina neobyčejně dobře zachovalého jedince tohoto rodu, která byla z více než 90% kompletní a především obsahovala i otisky měkkých tkání těla (včetně svalstva, kůže a dokonce některých orgánů). 77 milionů let starý hadrosaurid se tak zapsal i do Guinessovy knihy rekordů jako nejlépe zachovaná zkamenělina dinosaura." 3

Měřil kolem 7 metrů a vážil zhruba 2,5 tuny. Měl kostěný hřeben a typicky plochou lebku. Hřeben " na vrcholu lebky tvořil plochou výduť, jež tvarem připomínala zakončení vesla, a jež směřovala dozadu jako krátký roh." 4 Měl silné i přední končetiny, takže mu nedělala problém chůze po čtyřech. Nálezy pochází z Judith River v Montaně (USA) a Oldman v Albertě (Kanada), kde žil ve velkých stádech. První exemplář byl nalezen roku 1936 a popsán roku 1953, roku 1988 byl popsán ještě jeden druh těchto dinosaurů. Časem se zjistilo, že odlišnosti mezi oběma druhy jsou příliš malé a tedy se nejspíše jedná o jeden druh. Nejbližším příbuzným tohoto tvora je Maiasaura.

 

délka: 7m

hmotnost: 2,5t

období před: 77 mil. lety

výskyt: Montana, Alberta

zařazení: Hadrosauridae, Hadrosaurinae

 

Cedrorestes - "obyvatel horských cedrů," protože byl objeven v této formaci. Jeho popis je založen na nálezu neúplné kostry s fragmenty žeber, křížovou kostí, levým pařátem a částí pravého, atd. Fosilie byla nalezena  ve středovýchodním Utahu. Žil mezi 127-100 mil. let a jeho rozměry byly: délka 6 m, výška 2 m a hmotnost 1,5 t.

 

délka: 6m

hmotnost: 1,5t

období před: 127 - 100 mil. lety

výskyt: Utah

zařazení: Hadrosauridae

Claosaurus - "zlomený ještěr" Claosaurus agilis = Hadrosaurus agilis, primitivní hadrosaurid ze svrchní křídy. Je znám jen z několika fragmentů z Kansasu. Byl velmi malý a štíhlý (3,5 m dlouhý a vážil kolem 475 kg).

 

délka: 3,5m

hmotnost: 0,475t

období před: 80 - 75 mil. lety

výskyt: Kansas

zařazení:  Hadrosauridae, ?

 

Corythosaurus - "korintský ještěr" (protože jeho ozdoba na hlavě připomíná přilby starověkých korintských vojáků) žil ve scrchní křídě, tedy zhruba před 84 - 71 miliony lety. Měřil 10 metrů, vážil 7 tun a patří mezi nejznámější "kachnozobé". Proslavily ho např. ilustrace Zdeňka Buriana. Corythosaurus, tedy "ještěr s přilbou," byl objeven Barnumem Brownem roku 1912 v Albertě (Kanada), Red Beer River v tzv. Dinosaur Provincial Park. Objevena byl velmi zachovalá kostra včetně otisků kůže. Slovo "casuaris" v druhovém názvu vychází od novoguinejského nelétavého kasuára, jehož "přilba" je nápadně podobná přilbě corythosaura.

Byl jedním z největších hadrosauridů a mohutnými končetinami dokázal kráčet jak po dvou, tak i po čtyřech. Popsáno bylo sedm druhů, ale je možné, že se jedná jen o jediný druh.

"Měl typické znaky všech hadrosaurů: mohutné, silné končetiny (umožňující chůzi jak po dvou, tak i po čtyřech) s tupými drápy, trnové výběžky na obratlích, rozšířený konec sedací kosti, krk prohnutý do tvaru písmene „U“, hřbet a ocas vyztužený zkostnatělými šlachami, zubní baterie se stovkami zubů, které drtily a rozmělňovaly rostlinnou potravu. Charakteristickým znakem korytosaura pak byl dutý hřeben na hlavě, podobný rodu Hypacrosaurus, jehož tvar a velikost závisela zřejmě na věku i pohlaví konkrétního jedince." 6

 

délka: 10m

hmotnost: 7t

období před: 84 - 71 mil. lety

výskyt: Alberta, pobřeží severního Atlantiku

zařazení: Hadrosauridae, Lambeosaurinae

Edmontosaurus - "ještěr z Edmontonu", patří mezi nejmladší dinosaury. žil před 71 až 61,5 mil. lety. "Fosílie tohoto hadrosaurida jsou známy z Kanady (formace Horseshoe Canyon, St Mary River a Scollard na území provincie Alberta) a USA (formace Hell Creek a Lance na území Jižní Dakoty, Severní Dakoty a Wyomingu, a coloradské formace Laramie)." 7

Měl 9 až 13 metrů, vážil kolem 3,5 tun až 4 tuny, známe 3 druhy těchto hadrosauridů. Zadní nohy byly silnější, a tak chodil spíše po dvou. Na nose měl pravděpodobně kožní vak, pomocí kterého vydával zvuky podobně jako další hadrosauridi.

V jejich žaludku byly nalezeny jehlice ze stromů, větvičky, semena a jiné tuhé rostlinné materiály. Byl to relativně pomalý dinosaurus, ale dokázal předběhnout Tyrannosaura.

 

délka: 13m

hmotnost: 4t

období před: 71 - 61,5 mil. lety

výskyt: Severní Amerika (Alberta, Colorado, Dakota, Wyoming)

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae

 

Eolambia - "ranný Lambeosaurus" žil před 99 až 94 mil. lety. Fosilie objevil v Utahu James Ian Kirkland v roce 1998 v Utahu. Jednalo se možná o jednoho z nejrannějších hadrosauridů na území Severní Ameriky. Měřil až 9 metrů, vážil 2 tuny.

 

délka: 9m

hmotnost: 2t

období před: 99 - 94 mil. lety

výskyt: Utah

zařazení:  Hadrosauridae


 

Equijubus  - "koňská hlava" (konkrétně se jedná o druh equijubus normani) je primitivní ranný hadrosaurid objevený na severozápadě Číny v poušti Gobi a poprvé popsán roku 2003. Zdá se, že se jedná o nejprimitivnějšího a nejrannějšího objeveného hadrosaurida. Je ale také možné, že doopravdy se jedná spíše příbuzného iguanodonů než hadrosauridů.

 

délka: 10m

hmotnost: 2,3t

období před: 110 - 100 mil. lety

výskyt: severozápad Číny

zařazení:  Hadrosauridae, ?


 

 

Gilmoreosaurus - "Gilmoreův ještěr" měřil asi 8 m a patřil mezi první asijské hadrosauridy. První nálezy fosilií v roce 1923 byly mylně určeny jako Mandschurosaurus. Až v roce 1979 byl překlasifikován jako Gilmoreosaurus. Nálezy pocházejí z Karakalpakstánu v Uzbekistánu (Chodžakulská formace). Popsány byly druhy: G. mongoliensis - Gilmore, 1933 (typový druh), G. atavus  - Nesov, 1995, G. arkhangelskyi - Nesov & Kaznyshkina, 1995.
 

 

délka: 8m

hmotnost: 2t

období před: 89 - 70 mil. lety

výskyt: Uzbekistán, Čína, Mongolsko

zařazení:  Hadrosauridae


 

Gryposaurus - "ještěr s orlím nosem" žil před 87 - 75 mil. lety ve svrchní křídě v Severní Americe. Fosilie byly nalezeny v Utahu, Albertě a v Montaně. Zřejmě nejnovějším, čtvrtým druhem tohoto rodu je Gryposaurus monumentensis nalezený právě v Montaně. Je podobný Kritosaurovi, kromě chrakteristického hrbu na nose vzhledem typickým pro kachní dinosaury. Měřil kolem 8 metrů a vážil zhruba 2 tuny.

 

délka: 8m

hmotnost: 2t

období před: 87 - 75 mil. lety

výskyt: Utah, Alberta, Montana

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae


 

 

Hadrosaurus- "statný ještěr" žil asi před 80 mil lety na území USA. Měřil 7-10 metrů s hmotností až 7 tun.

Hadrosaurus byl prvním dinosaurem popsaným v USA. Jeho zkamenělé kosti objevil v roce 1838 John Hopkins Estaugh v Haddonfieldu v New Jersey a vystavil si je ve svém domě. Tyto kosti pak vyvolaly zájem a mezi největšími zájemci byl i William Parker Foulke, který se zapřičinil o vyhrabání zbytku kostry v roce 1858. Dinosaurus byl popsán paleontologem Josephem Leidym a byl pojemnován jako Hadrosaurus foulkii. V roce 1868 byla jeho téměř kompletní kostra vystavena jako vůbec první kostra dinosaura na světě. Oproti předchozím představám byl  hadrosaurus postaven jako dvounožec. I dodnes je H. foulkii jediným druhem tohoto rodu a dokonce byl zvolen za oficiálního státního dinosaura New Jersey. Co však kostře chybí, je lebka.

 

délka: 10m

hmotnost: 7t

období před: 80 mil. lety

výskyt: New Jersey

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae



 

Hypacrosaurus - "téměř nejvyšší ještěr" byl velice podobný Corythosaurovi, a to především pro svou lebku s výraznou ozdobou. Při svém pojmenování však ještě lebka nebyla objevena.

Oproti Corythosaurovi však má Hypacrosaurus užší a méně vyklenutý hřeben (uvnitř kterého byly dutiny, obvyklé u kachních dinosaurů). Výraznější rozdíly mezi ním a Corythosaurem však byly na páteři. Hypacrosaurus měl vysoké trny na obratlech a odtud vychází i jeho jméno. Tyto trny mu opticky zvyšovaly tělo a vypadal větší. Kdo ví, možná na těchto výběžcích měl i kožní lem.

 Měřil kolem 9 metrů, vážil 4,4 tuny a jeho naleziště jsou v oblastech Alberty (Kanada) a Montany (USA). žil mezi 75 - 67 milióny lety. Byl zřejmě blízký příbuzný Nipponosaura.

 

délka: 9m

hmotnost: 4,4t

období před: 75 - 67 mil. lety

výskyt: Alberta, Montanaypa

zařazení:  Hadrosauridae, Lambeosaurinae


 

 

Charonosaurus - "Cháronův ještěr" (Cháron byl převozníkem zemřelých do podsvětí) byl jeden z největších hadrosauridů (měřil až 13 metrů a mohl vážit přes 7 tun). Byl objeven v roce 2000 (vědci Godefroit, Zan, Jin) poblíž jižního břehu řeky Amur / Heilongjiang na hranicích Ruska a Číny (severozápadní Čína). Nalezena byla část lebky, později i další kosti. Žil ve svrchní křídě (období pozdního maastrichtu). Tento lambeosauridní hadrosaurid byl zřejmě blízce příbuzný rodu Parasaurolophus, lebka vykazuje značnou podobnost, především pro velmi podobnou ozdobu na hlavě. Narozdíl od něj však byl celkově větší a snad i hřeben byl výraznější.

Není jasné, proč byl vybrán tak zvláštní název pro tohoto dinosaura, ale zřejmě to souvisí s tím, že byl nalezen na břehu řeky.

 

délka: 13m

hmotnost: 7t

období před: 71-65 mil. lety

výskyt: hranice Ruska/Číny, břeh řeky Amur

zařazení: Hadrosauridae, Lambeosaurinae


 

Jaxartosaurus - "ještěr Jaxartes" (což je starověký název řeky známé jako Syr Darya ve střední Asii - Kazachstán) je střeně velký hadrosaurid (měřil 9 metrů a vážil 3-4 tuny) velmi podobný Corythosaurovi, především pro svou ozdobu na hlavě. Žil před 91 - 83 mil. lety. Druh J. aralensis byl popsán Anatolijem Nikolajevičem Riabininem v roce 1937, J. fuyunensis popsal Weishampel a Horner v roce 1990, ale tento druh je sporný.

 

délka: 9m

hmotnost: 4t

období před: 91 - 83 mil. lety

výskyt: Kazachstán

zařazení:  Hadrosauridae, Lambeosaurinae


 

 

Jinzhousaurus - "ještěr Jinzhou" (čínský přístav) je starým hadrosauridem - žil v období spodní křídy - před 122 mil. lety v provincii Liao-ning v Číně. Jediný známý druh J. yangi byl popsán pány Wang Xiao-lin a Xu Xing v roce 2001. Měřil kolem 7 metrů. Byla nalezena téměř kompletní kostra.

 

délka: 7m

hmotnost: 2t

období před: 122 mil. lety

výskyt: Čína - Liao-ning

zařazení:  Hadrosauridae, ?


 

Kerberosaurus - "ještěr Kerber" (Kerber byl ve starověkém Řecku strážcem podsvětí) pochází ze svrchní křídy, nalezen byl v oblasti Amuru, Blagoveschensk, Rusko. Jedná se o nový nález, proto zatím není k dispozici příliš údajů. Podle nalezené lebky je příbuzný rodům Saurolophus a Prosaurolophus.

 

délka: 9m

hmotnost: 3t

období před: 90 - 75 mil. lety

výskyt: východní Rusko, poblíž řeky Amur

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae


  

Koutalisaurus - "lžícový ještěr" (podle tvaru zubů) byl svrchnokřídový dinosaurus nalezený nedaleko města Abella de la Conca, Lleida, Španělsko. Fosilní nálezy se skládají z čelisti, jejíž zařazení je však nejisté.

 

 

délka: 7m

hmotnost: 1,2t

období před: 70 - 65 mil. lety

výskyt: Španělsko

zařazení:  Hadrosauridae

 

Kritosaurus - "utříděný ještěr" (podle utříděných lícních kostí na jeho lebce) žil asi před 74 - 70 miliony let v období pozdní křídy na území dnešní Severní (možná i Jižní) Ameriky. Máme k dispozici pouze části lebky a dolní čelist, jeho zařezení je tedy nejasné.

 

Kritosaurus byl velkým hadrosauridem, jehož lebka měřila 87 cm, celé tělo tak mohlo být až 11 metrů dlouhé. K. navajovius byl popsaný Barnumem Brownem v roce 1910. V Jižní Americe se asi vyskytoval K. australis. Lebka Kritosaurů je plochá a bez hřebenů.

 

délka: 11m

hmotnost: 4t

období před: 74 - 70 mil. lety

výskyt: Nové Mexiko, Jižní Amerika (?)

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae


Lambeosaurus - "Lambeův ještěr" (podle Lawrence Lambeho) - srovnání různých druhů je důležitým zástupcem hadrosauridů. Jedná se o velkého, až 13m dlouhého dinosaura s hmotností až 5,5 tun. L. laticaudus mohl dorůstat až 16,5 metrů, což by z něj činilo zatím největšího hadrosaurida. V tom případě musel vážit přes 10 tun. Lambeosaurus žil před před 76-75 mil. lety v Severní Americe: Alberta (Kanada), Montana (USA), Baja California (Mexiko).

Na hlavě měl zvláštní ozdobu, neboť kromě hřebenu měl na hlavě i dozadu vyčnívající trn. Hřeben měl rezonanční funkci, tak jako u mnohých dalších hadrosauridů. Zřejmě byl hojným druhem, neboť byla vykopána řada zástupců tohoto rodu, včetně cenných otisků kůže. Lambeosaurus byl poprvé popsán v roce 1923 Williamem Parksem, to už bylo přes 20 let po objevení jeho prvních fosilií, které studoval Lawrence Lambe. Je obtížné rozlišit jednotlivé druhy, neboť se má za to, že některé popsané druhy jsou zřejmě jen nedospělí jedinci, zřejmě se u něj projevuje i pohlavní dimorfismus. Je blízce příbuzný rodům Olorotitan, Corythosaurus a Hypacrosaurus. V současné době rozlišujeme několik druhů: L. lambei (typový druh, Parks, 1923), L. laticaudus (Morris, 1981), L. magnicristatus (Sternberg, 1935), L. paucidens (Marsh, 1889, zpochybněno).

 

délka: 16,5m

hmotnost: 10t

období před: 76 - 75 mil. lety

výskyt: Alberta (Kanada), Montana (USA), Baja California (Mexiko)

zařazení:  Hadrosauridae, Lambeosaurinae


 

 

Lophorhothon - "čenich s hřebínkem" (Wann Langston, 1960), jeho fosilie byly nalezeny v Dallas Country v Alabamě a v Severní Karolíně. Jedná se o málo známého euhadrosarida, který byl objeven již ve čtyřicátých letech. Nález sestává z úlomků lebky a velmi nekompletní kostry. Jeho délka se odhaduje na 4,5 metrů. Podle skromných nálezů není zřejmé jeho zařazení. Mluvilo se o tom, že se může jednat jen o nedospělého Prosaurolopha.  James Lamb v roce 1998 zastával názor, že se jedná o iguanodonta. Nejnovější práce  (Horner, Weishampel a Forster, 2004) mají za to, že se jedná o blízce příbuzného hadrosauridům a dnes je také zařazen mezi Hadrosauroidea. Žil zřejmě před 84-76 mil. lety.

 

délka: 4,5m

hmotnost: 1t

období před: 84 - 76 mil. lety

výskyt: Alabama, Severní Karolína

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae (?)


 

Maiasaura (Maiasaurus) - "ještěr matka" (podle domnělé péče o vejce) žil v období svrchní křídy (před 74 mil. lety) na území Montany, měřil 9 metrů a vážil 3 až 4 tuny. Jeho nálezy potvrdily teorii o tom, že žil ve stádech, neboť byly na jednom místě nalezeny fosílie kolem 10 000 jedinců. Na velmi malém území (1 ha) se našlo 40 hnízd (s průměrem až 2m a s 25 až 30 vejci). Už podle názvu je zřejmé - má se za to, že Maiasaura se o hnízdo starala. Mláďata byla třejmě krmena až do velikosti 1,5 metru, až poté hnízdo opouštěla.

První nález Maiasaury bylučiněn Jackem Hornerem a Robertem Makelou v 70. letech. Objevili mnoho fosilizovaných hnízd s vejci a kostrami mláďat. Byla to vůbec první prokázaná péče dinosaurů o mláďata. našli zde celkem více než 200 fosilií.

 

délka: 9m

hmotnost: 4t

období před: 74 mil. lety

výskyt: Montana

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae

 

Mandschurosaurus - "mandžuský ještěr" (podle Mandžuska - oblasti v Číně) byl první popsaný kachnozubý dinosaurus nalezený v Číně (Riabinin, 1930). Konkrétněji v Belye Kruchi v Mandžusku a jsou datovány do obdoví svrchní křídy. Jeho fosílie však byly nalezeny i v Laosu a Mongolsku.

M. amurensis byl popsán jen z velmi skromných pozůstatků kostí. Tyto objevy byly učineny roku 1914 ruskou expedicí na břehu řeky Amur. Protože to byl tak významný objev, jsou tyto fosílie vystaveny v Central Geological and Prospecting Museum v Petrohradě. Většina vystavnené kostry je však pouhou imaginací, pravých fosilií je jen zlomek. Nepochybně se však jednalo o velkého hadrosaurida, který měl přinejmenším 8 metrů. Brett-Surman (1979) poprvé zpochybnil popis tohoto dinosaura, nicméně později se začal uznávat jako platný druh (např. Chapman a Brett Surman, 1990). V současnosti zpochybňuje jeho platnost Horner a kol. (2004). Původně byl zařazen do rodu Trachodon, později přeřazen pod nový rod, viz Riabinin (1930).
Postupem času se začaly uznávat tři druhy: Mandschurosaurus amurensis, M. mongoliensis a M. laosensis. Brett-Surman (1979) považoval M. mongoliensis za jiný rod, který pojmenoval Gilmoreosaurus (viz výše). Horner a kol. (2004) zpochybnil M. laosensis. Možná zůstane platný jen původně popsaný druh M. amurensis.

 

délka: 8m

hmotnost: 5t

období před: 80 mil. lety

výskyt: Mandžusko (Čína), Mongolsko, Laos

zařazení:  Hadrosauridae, ?


 

Muttaburrasaurus - "ještěr z Muttaburra" (což je část Queenslandu v Austrálii) pocházel dokonce z Austrálie, znám je pouze z tří fosilních nálezů čítajících pouze lebky. Žil zřejmě před 110 - 105 mil. lety. Měřil kolem 7 až 9 metrů a vážil až 4 tuny. Měl zvláštní kostěný oblouk na špičce nosu, který pod kůží vypadal jako výrazná boule. Toto zařízení mu napomáhalo vydávat silný zvuk. Žádnou kostěnou ozdobu na hlavě však nenosil. Jeho zařazení je stále problematické, jeho příbuznost z hadrosauridy nejasná. Je popsán pouze jeden druh - Muttaburrasaurus langdoni.

 

délka: 9m

hmotnost: 4t

období před: 110 - 105 mil. lety

výskyt: Queensland - Austrálie

zařazení:  Iguanodontidae


 

 

Naashoibitosaurus - "ještěr z Naashoibito" (podle navajské "ještěří" řeky "na‘asho‘i") žil před 73 mil. lety v období svrchní křídy. Jeho nálezy jsou alokovány do formace Kirtland, San Juan Basin v Novém Mexiku (USA). Byla nalezena jen částečná kostra. Je zřejmé, že měl malou ozdobu na lebce. Nejprve byl popsán jako Kritosaurus Jackem Hornerem, samotný rod je tedy sporný.

 

délka: 10m

hmotnost: 5t

období před: 73 mil. lety

výskyt: Nové Mexiko

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae


 

Nanningosaurus - "ještěr z Nanningu" (podle města na úplném jihozápadu Číny), jeho fosílie byly odhaleny v Nalong Basin, Guangxi. Nebyl to ale příliš bohatý fosilní materiál, pouze lebka a několik dalších kostí. Žil v období svrchní křídy. Jde o prvního hadrosaurida nalezeného v jižní Číně. Popsán byl druh N. dashiensis.

 

délka: ?m

hmotnost: ?t

období před: 80 - 75 mil. lety

výskyt: jihozápad Číny

zařazení:  Hadrosauridae, Lambeosaurinae


 

 

Nanyangosaurus - "ještěr z Nanyangu" (podle města na východě Číny) žil v období spodní křídy. Jedná se o iguanodonta, žijícího na území dnešní Číny (Sangping formace Neixiang, Henan). Typový druh Nanyangosaurus zhugeii byl popsán ćínskými vědci Xu, Zhao, Lu, Huang, Li a Dong v roce 2000. Byl to hadrosauroid, iguanodont s pokročilými vlastnosmi a současně předchůdce pravých hadrosauridů.

 

délka: 4,5m

hmotnost: 1t

období před: 120 mil. lety

výskyt: Čína

zařazení:  Hadrosauridae, ?


 

Nipponosaurus - "ještěr z Japonska" byl prvním dinosaurem objeveným v Japonsku (1934, území dnešního Sachalinu, Sinegorsk, od roku 1945 patřící Rusku) při stavbě nemocnice. Popsal ho Takumi Nagao. 

Našla se pouze jedna kostra nedospělého jedince. Celkově se našlo asi 60 % celkové kostry a je o něm známo velmi málo. Měl nízký hřeben se vzduchovými průduchy typickými pro hadrosauridy. Měřil až 8 metrů a žil v období svrchní křídy před 89-84 mil. lety. Zřejmě šlo o blízkého příbuzného Hypacrosaura, může se jednat o shodný rod jako Jaxartosaurus. Známe jen druh Nipponosaurus sachalinensis.

 

délka: 8m

hmotnost: 3t

období před: 89-84 mil. lety

výskyt: Sachalin

zařazení:  Hadrosauridae, Lambeosaurinae


 

 

Olorotitan - "labutí obr" z podčeledi Lambeosaurinae, žil na konci svrchní křídy (střední / pozdní maastricht), formace Tsagayan, Kundur, oblast Amur, v Rusku poblíž východních hranic. Byl dlouhý až 12 metrů, vážil 5 tun a je jediným z podčeledi Lambeosaurinae, který byl nalezen mimo území USA. Objevena byla téměř kompletní kostra (dokonce je považována za nejzachovalejší kostru dinosaura mimo území Severní Ameriky), popsaná v roce 2003 Belgičanem jménem Pascal Godefroit a kol. Olorotitan měl na hlavě zajímavou ozdobu. Nejbližšími příbuznými byl Corythosaurus a Hypacrosaurus. Známe druh Olorotitan arharensis.

Lebka je podepřena protáhlým krkem s 18 obratly, zatímco jeho předchůdcijich měli maximálně 15. Křížová kost s 15 nebo 16 obratly má nejméně o 3 obratle více než ostatní hadrosauridi. Kvůli dlouhému krku dostal Olorotitan své rodové jméno.

Lambeosaurinae tedy pocházeli z Asie a až potom migrovali do Severní Ameriky.

 

délka: 12m

hmotnost: 6t

období před: 70 - 65 mil. lety

výskyt: východ Ruska, poblíž řeky Amur

zařazení:  Hadrosauridae, Lambeosaurinae


 

Ouranosaurus - "udatný ještěr" byl až 7 m měřící a 4 tuny vážící iguanodont, předek hadrosauridů, je zařazen mezi Hadrosauroidea. Po světě kráčel asi před 115-110 milióny lety. Dvě jeho kompletní fosílie byly překvapivě nalezeny v Nigérii - formace Echkar (El Rhaz), Gadoufaouna, Agadez v roce 1966 abyl pojmenován o deset let později Francouzem Philippem Taquetem. Jediný známý druh je Ouranosaurus nigeriensis.
Byl zvláštní především tím, že měl výrazně protažené trny vyrůstající z obratlů. Má se za to, že na nich měl napnutou koženou plachtu, podobně jako např. Dimetrodon, Spinosaurus nebo Edaphosaurus, která snad měla termoregulační funkci. Některé indicie však ukazují na to, že spíše než o plachtu se jednalo o jakýsi hrb podobný hrbu bizona nebo velblouda, který by tedy sloužil ke stejnému účelu - tuková zásoba v drsných podmínkách. "Zobák" už velmi připomínal zobák hadrosauridů. Na lebce mělmalý výčnělek před očima, jeho význam je však prozatím neznámý.
 

délka: 7m

hmotnost: 4t

období před: 115 - 110 mil. lety

výskyt: Nigérie

zařazení:  Iguanodontia, Hadrosauroidea


 

 

Parasaurolophus - "podobný Saurolophovi" je jedním z nejznámějších kachnozubých. Měřil kolem 10 metrů a vážil kolem 3 až 4 tun. Žil před 76-73 mil. lety a obýval západ Severní Ameriky (Alberta, Nové Mexiko a Utah). Popsal ho William Parks v roce 1922 podle nalezené lebky a částečné kostry, nalezené v Albertě.

Měl možná vejvětší hřeben ze všech hadrosauridů. Tato ozdoba mohla být dlouhá až 1,8 a obsahovala řadu vzduchových průduchů. Právě zvuk parasaurolopha byl simulován s pomocí jeho lebky a počítače, toto troubení, které bylo jistě velice silné, si můžete poslechnout i doma (viz výše). Má se za to, že samice měly hřeben kratší, nicméně i jim zlepšoval i čichovou funkci. Zřejmě měl celou řadu funkcí (mluví se dokonce i o funkci ochlazování).

Uznávají se tři druhy: P. walkeri (typový druh), P. tubicen a P. cyrtocristatus s menším hřebenem. Blízce příbuzný byl Charonosaurus. Se Saurolophem blízce příbuzný není, jméno dostal podle hřebene, který na první pohled připomínal právě hřeben Saurolopha.

Parasaurolophus přitahuje pozornost vědců kvůli extrémně dlouhému a zachovanému hřebenu, který si zasloužil celou řadu studií.
 

délka: 10m

hmotnost: 4t

období před: 76 - 73 mil. lety

výskyt: Alberta, Nové Mexiko a Utah

zařazení:  Hadrosauridae, Lambeosaurinae

Penelopognathus - "kachní čelist žil ve spodní křídě. byl iguanodontem, předchůdcem hadrosauridů. Fosílie čelisti byly objeveny na území dnešního středního Mongolska. Penelopognathus weishampeli byl popsán vědci Godefroit, Li a Shang v roce 2005.
 

délka: ?m

hmotnost: ?t

období před: spodní křída

výskyt: střední Mongolsko

zařazení: Hadrosauridae

 

Probactrosaurus - "před-Bactrosaurus" (tedy ještěr před bactrosaurem) byl hadrosauroidní iguanodont. Žil v Číně - Mawortuh, poušť Alashan, středním Mongolsku v období spodní křídy (před 125 - 100 mil. lety). Probactrosaurus gobiensis, jediný známý druh, byl popsán A. K. Roždestvenskym v roce 1966. Měřil kolem 6 metrů Měl úzký čenich, prodlouženou spodní čelist. Možná to byl skutečně předchůdce kachnozubých dinosaurů, se kterými sdílí některé rysy. Především právě zuby, které připomínaly spíše hadrosaury než iguanodony. Byly uzpůsobené na žvýkání tvrdší vegetace.
 

délka: 6m

hmotnost: 1t

období před: 125 - 100 mil. lety

výskyt: Čína, Mongolsko

zařazení:  Hadrosauridae

Prosaurolophus - "před Saurolophem" pochází ze svrchní křídy (před 76-75 mil. lety). Jeho domovem byla Severní Amerika (Alberta, Montana). Nalezeny byly fosilie celkem 25 jedinců, náležejících dvěma druhům. Prosaurolophus měřil 9 metrů. 

P. maximus byl popsán Američanem Barnumem Brownem z American Museum of Natural History v roce 1916.  P. blackfeetensis byl popsán Jackem Hornerem z Museum of the Rockies v roce 1992. Druhy se liší především tvarem hřebenu a lebky. Měl malý, trojúhelníkovitý hřeben před očima. Horní končetiny byly poměrně krátké.

Jeho jméno je matoucí, neboť není jisté, nakolik byl se Saurolophem spřízněn.
 

délka: 9m

hmotnost: 2t

období před: 76 -75 mil. lety

výskyt: Alberta, Montana

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae

 

Protohadros - "první hadrosaurus" byl zřejmě iguanodontním 6 m dlouhým dinosaurem, který po zemi kráčel v období pozdní křídy, tedy asi před před 95 miliony lety. Nálezy jeho fosilií byly objeveny v roce 1994 příležitostným paleontologem Gary Byrdem v Texasu (Flower Mound, Denton County). Popsal ho v roce 1998 Jason Head jako zatím nejprimitivnějšího hadrosaurida.

Nález se skládal pouze z lebky a fragmentů žeber a končetin. Nemáme tedy o něm moc jasnou představu. Dosahoval délky kolem 6 metrů a mnoho znaků mladších hadrosauridů, včetně zubních baterií. Vzhledem k tomu, že jeho přední končetiny bylyo něco kratší než zadní, pohyboval se snad spíše po dvou než po čtyřech.
 

Jsou jisté spory o jeho původu, zda byl hadrosauridem. Hadrosauridé totiž měly pocházet spíše z Asie, tomu ale nález neodpovídá.

 

délka: 6m

hmotnost: 1t

období před: 95 mil. lety

výskyt: Texas

zařazení:  Hadrosauridae

Saurolophus - "ještěr s hřebenem" žil před 70-68 mil. lety ve svrchní křídě v Kanadě a v Mongolsku. Má typický hřeben na lebce. Měřil až 13 metrů, jednalo se tedy o jednoho z největších hadrosauridů.

Barnum Brown vyhrabal ze země téměř kompletní kostru dnes již vcelku známého saurolopha. Desetimetrový S. osborni (Alberta), vážící 2 tuny, byl popsán stejným vědcem v roce 1912. Jeho větší asijský bratr - S. angustirostris žil v Mongolsku, objevila ho polsko-mongolská expedice a Anatolij Konstantinovič Roždestvenskij ho posléze popsal. Od té doby se našlo mnoho dalších fosilií a zdá se, že byl velmi hojným druhem. S. kryschtofovici (Riabinin, 1930) není platným druhem. Účel hřebene je nejasný.

Podle nálezu otisku kůže se má za to, že měl na konci tlamy volnou kůži, kterou mohl nafukovat vzduchem, což velmi pravděpodobně napomáhalo troubení, které vydával.

 

délka: 13m

hmotnost: 4t

období před: 70 - 68 mil. lety

výskyt: Alberta, Mongolsko

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae

 

Secernosaurus - "oddělený ještěr", protože byl jako zatím jediný nalezen v Jižní Americe - konkrétně na území Argentiny. Tehdy se však jednalo o prakontinent Gondwanu. Ostatní hadrosauridi však žili v Laurasii, proto od nich byl Secernosaurus oddělen. Není jasné, zda měl na lebce nějakou ozdobu. Pojmenoval ho Brett-Surman v roce 1979, přestože jeho kosti se našly již v roce 1932.
 

délka: 3m

hmotnost: 0,1t

období před: 71 mil. lety

výskyt: Argentina

zařazení: Hadrosauridae

 

Shantungosaurus - "ještěr ze Shandongu" (provincie v Číně), objeven roku 1964 a popsán roku 1973, byl jedním z největších hadrosauridů. Největší nalezená kostra měřila téměř 15 m, tento jedinec vážil přes 8 tun. Žil v období svrchní křídy (před 73-65 mil. lety) v provincii Šantung (Shandong) Možná se jednalo o největšího ptakopánvého dinosaura, kromě toho se možná jednalo i o nejvíce ozubeného dinosaura.
 

délka: 15m

hmotnost: 8t

období před: 73-65 mil. lety

výskyt: Šandong - Čína

zařazení: Hadrosauridae, Hadrosaurinae

 

 

Shuangmiaosaurus - "ještěr ze Shuangmiao" (středovýchod Číny) byl popsán až v roce 2003. Nalezena byla jeho levá horní čelist a další fragmenty. Žil někdy před 115 mil. lety. Ačkoliv byl dříve považován za hadrosaurida, zřejmě se jedná o druh iguanodonta
 

délka: ?m

hmotnost: ?t

období před: 115 mil. lety

výskyt: středovýchod Číny

zařazení:  Hadrosauridae, ?

 

Tanius (Tanio)- "ještěr pro Tana (ještěr z Tana)" (podle geologa a paleontologa Tana Xi-Zhou) žil mezi 89 - 70 mil. lety. Objeven byl na východě provincie Shandong (vesnice Ch'ing-kang-kou) v roce 1923. Roku 1929 byl popsán Švédem Carlem Wimanem jako Tanius sinensis. Gregory S. Paul odhadl v roce 2010 délku Tania na 7 metrů a váhu na 2 tuny, nejednalo se tedy o žádného obra.
 

délka: 7m

hmotnost: 2t

období před: 89-70 mil. lety

výskyt: Šandong - Čína

zařazení:  Hadrosauridae, Hadrosaurinae

 

 

Telmatosaurus - "ještěr z močálu" byl menším hadrosauridem z období před 70 mil. lety. Na rozdíl od většiny nežil ve východní Asii ani v Severní Americe, ale ve východní Evropě (Rumunsko) na tehdejším ostrově v moři Tethys. V Evropě byly zatím objeveni pouze dva hadrosauridi, Telmatosaurus byl jedním z nich. Jednalo se o velmi malého (5 m dlouhého) dinosaura, zřejmě se jednalo o zakrslou, trpasličí formu hadrosauridů (jako později sicilský slon nebo hrošík liberijský). 
První části lebky, objevené v roce 1899, byly popsány jako Limnosaurus transsylvanicus. Později se však ukázalo, že tento název již byl pro dinosaura použit, proto byl již v roce 1903 přejmenován na Telmatosaurus.

 

délka: 5m

hmotnost: 0,4t

období před: 70-69 mil. lety

výskyt: Rumunsko

zařazení:  Hadrosauridae

 

Tsintaosaurus - "ještěr z Quingdao" (podle významného přístavu na východě Číny) měřil přes 10 metrů a vážil přes 3 tuny. Jeho nálezy pocházejí z jihovýchodní Číny (Quingdao, provincie Shandong) z období svrchní křídy. Typický byl jejich zvláštní výrůstek na hlavě (viz obrázek).

T. spinorhinus byl popsán v roce 1958. V 90. letech některé studie zpochybňovaly přítomnost hřebenu tím, že prý se jednalo o zlomenou kost, která byla náhodou zvláštním způsobem ohnutá. Dnes se však díky novým nálezům má opět za to, že tsintaosauři tento hřeben opravdu měli. Pojmenován byl čínským vědcem jménem Young Chung Chien. Může se jednat o stejný druh jako Tanius.
 

délka: 10m

hmotnost: 3t

období před: 80 mil. lety

výskyt: východní Čína

zařazení:  Hadrosauridae, Lambeosaurinae

 

 

Zhuchengosaurus - "ještěr ze Žučengu" (přístav na východě Číny) patřil mezi úplně největší hadrosauridy. Podle nalezených koster měřil až 16,6 metrů (na výšku 9,1 m) a vážil i přes 10 tun. Žil mezi 100 až 70 miliony lety, tedy na přelomu spodní a svrchní křídy. Nalezen byl v Zucheng - provincie Shandong.

 

délka: 16,6m

hmotnost: 10t

období před: 100 - 70 mil. lety

výskyt: východní Čína

zařazení:  Hadrosauridae, ?


 

více na http://www.biolib.cz/cz/taxontree/id18728/

Podívejte se také na velice zajímavé video o dinosauří mumii: http://news.nationalgeographic.com/news/2007/12/071203-scan-video-ngc.html


 

zdroje:

http://pravek.wz.cz/dinosaur/hadro.htm

http://www.biolib.cz/cz/taxontree/id18728/

http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/facts/Altirhinus/

http://www.dinodata.org/index.php?option=com_content&task=view&id=5996&Itemid=67

http://cs.wikipedia.org

a další

1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Anatosaurus

http://cs.wikipedia.org/wiki/Anatotitan

http://www.dinodata.org/index.php?option=com_content&task=view&id=5993&Itemid=67

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bactrosaurus

http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/facts/Bactrosaurus/

2 http://www.trieboldpaleontology.com/casts/probactrosaurus_juvenile.htm

3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Brachylophosaurus

http://www.wildprehistory.org/index.php?option=com_content&task=view&id=399&Itemid=58

4

http://www.wildprehistory.org/index.php?option=com_content&task=view&id=399&Itemid=58

http://en.wikipedia.org/wiki/Cedrorestes

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cedrorest

5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Anatotitan

http://www.wildprehistory.org/index.php?option=com_content&task=view&id=377&Itemid=58

6 http://www.wildprehistory.org/index.php?option=com_content&task=view&id=377&Itemid=58

http://en.wikipedia.org/wiki/Corythosaurus

http://cs.wikipedia.org/wiki/Edmontosaurus

7

http://cs.wikipedia.org/wiki/Edmontosaurus

http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/dinos/Edmontosaurus.shtml

inteligence dinosaurů: http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/dinos/Edmontosaurus.shtml

 

Komentáře

Přehled komentářů

damernas varld shop aresgrb.se

aresgrb.se, 3. 6. 2020 1:13


If you are going for most excellent contents like me, only visit this website every day because it provides quality contents, thanks circa.aresgrb.se/travels/damernas-vaerld-shop.php damernas varld shop

elizabeth arden capsules aresgrb.se

aresgrb.se, 1. 6. 2020 23:10


Hello there! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way! knowe.aresgrb.se/for-men/elizabeth-arden-capsules.php elizabeth arden capsules

salong queen helsingborg tastyandinteresting.be

tastyandinteresting.be, 31. 5. 2020 17:31


Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless just imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with images and videos, this blog could certainly be one of the very best in its field. Terrific blog! tastyandinteresting.be/for-men/vad-goera-med-lingon.php salong queen helsingborg

hur gör man passerade tomater tastyandinteresting.be

tastyandinteresting.be, 30. 5. 2020 11:33


I'm very happy to uncover this great site. I want to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and i also have you saved to fav to see new stuff in your blog. tastyandinteresting.be/useful-tips/finnar-p-ryggen-tips.php hur gör man passerade tomater

wasa surdeg flerkorn tastyandinteresting.be

tastyandinteresting.be, 29. 5. 2020 6:17


Fantastic goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just too magnificent. I really like what you've acquired here, really like what you're saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a wonderful site. tastyandinteresting.be/travels/tumoer-i-testiklarna.php wasa surdeg flerkorn

fjällräven funäs 35 tastyandinteresting.be

tastyandinteresting.be, 27. 5. 2020 0:32


It's remarkable in favor of me to have a web page, which is beneficial in favor of my knowledge. thanks admin tastyandinteresting.be/for-men/goedkope-zwarte-galajurk.php fjällräven funäs 35

comment ne pas avoir mal au pied aresgrb.se

aresgrb.se, 26. 5. 2020 20:52


This post is genuinely a pleasant one it helps new web viewers, who are wishing for blogging. scura.aresgrb.se/beautiful-things/comment-ne-pas-avoir-mal-au-pied.php comment ne pas avoir mal au pied

aresgrb.se

aresgrb.se, 25. 5. 2020 18:07


You're so cool! I do not suppose I have read through a single thing like this before. So great to find someone with some original thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something that is required on the internet, someone with some originality!

kalkon recept ica goodprizwomen.com

goodprizwomen.com, 25. 5. 2020 5:53


There's certainly a great deal to find out about this issue. I really like all the points you made. mulco.goodprizwomen.com/for-men/kalkon-recept-ica.php kalkon recept ica

middag 600 kcal aresgrb.se

aresgrb.se, 24. 5. 2020 19:24


You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it! skilp.aresgrb.se/for-men/middag-600-kcal.php middag 600 kcal

amerikanska bilar till salu i sverige goodprizwomen.com

goodprizwomen.com, 24. 5. 2020 11:06


Hello, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you. gepu.goodprizwomen.com/music/amerikanska-bilar-till-salu-i-sverige.php amerikanska bilar till salu i sverige

vad ska man ata innan fotbollsmatch goodprizwomen.com

goodprizwomen.com, 23. 5. 2020 23:49


Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it ;) I may come back yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people. littbe.goodprizwomen.com/for-women/vad-ska-man-aeta-innan-fotbollsmatch.php vad ska man ata innan fotbollsmatch

dry toes skin peeling goodprizwomen.com

goodprizwomen.com, 23. 5. 2020 3:34


Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Opera. I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I'd post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue solved soon. Many thanks perlea.goodprizwomen.com/news/dry-toes-skin-peeling.php dry toes skin peeling

forratt halloumi rakor uradwoun.co

uradwoun.co, 22. 5. 2020 2:07


Hi there, yes this post is really good and I have learned lot of things from it regarding blogging. thanks. telan.uradwoun.co/news/foerraett-halloumi-raekor.php forratt halloumi rakor

ame pure opinie uradwoun.co

uradwoun.co, 21. 5. 2020 11:18


Nice weblog here! Additionally your web site loads up very fast! What web host are you the use of? Can I am getting your associate link for your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol pimps.uradwoun.co/for-men/ame-pure-opinie.php ame pure opinie

morris vaska rea uradwoun.co

uradwoun.co, 19. 5. 2020 20:46


Hurrah, that's what I was searching for, what a data! existing here at this webpage, thanks admin of this web site. bert.uradwoun.co/news/morris-vaeska-rea.php morris vaska rea

graddsas till oxfile uradwoun.co

uradwoun.co, 19. 5. 2020 13:45


I'm gone to inform my little brother, that he should also visit this webpage on regular basis to take updated from latest information. didch.uradwoun.co/news/graeddss-till-oxfile.php graddsas till oxfile

flyg fran kalmar till lulea uradwoun.co

uradwoun.co, 19. 5. 2020 2:51


I've been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this info So i am glad to show that I have a very excellent uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much certainly will make sure to do not disregard this web site and provides it a look regularly. holne.uradwoun.co/for-men/flyg-frn-kalmar-till-lule.php flyg fran kalmar till lulea

norbergs optik timra uradwoun.co

uradwoun.co, 18. 5. 2020 16:41


What i don't understood is in fact how you are now not actually much more smartly-appreciated than you may be right now. You are very intelligent. You understand therefore significantly in relation to this subject, produced me in my opinion believe it from so many varied angles. Its like women and men aren't fascinated except it's something to do with Lady gaga! Your individual stuffs nice. At all times deal with it up! anod.uradwoun.co/decorations/norbergs-optik-timr.php norbergs optik timra

nagelkit gel nyborjare uradwoun.co

uradwoun.co, 18. 5. 2020 9:31


Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it ;) I will come back once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people. porde.uradwoun.co/beautiful-things/nagelkit-gel-nyboerjare.php nagelkit gel nyborjare