Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 6. 2008

Talossa

ObrazekObrazek











Království Talossa bylo založeno 26.12. 1979 třináctiletým Robertem Ben Madisonem. Stalo se tak krátce po smrti jeho matky. Svůj pokoj tehdy prohlásil za vlastní stát a nazzval ho Talossa. Stát se rozrostl a z jednoho pokoje se stala většina východní strany Milwaukee. Přibyl i francouzský ostrov Cézembre a Země tučňáků (v talosštině Pengopäts) v Antarktidě.
Protože Madison založil svůj stát teprve ve 13 letech, původními občany je jen 12 jeho známých. V devadesátých letech ale vznikla internetová adresa tohoto státu a tato myšlenka si získala příznivce.
Mezi lety 2003 a 2004 však některé občany dráždila Madisonova výstřednost a autokracie. Vše vyvrcholilo v pokus o falešné obvinění z domácího násilí. Vedeni Chrisem Gruberem, povstalci se rozhodli odpovědět vyhlášením secesionistické republiky Talossa (Republic of Talossa) 1.6. 2004. Na sklonku roku 2007 měla Republika Talossa 20 členů. Ačkoliv nebyla Republika Talossa uznána Královstvím Talossou, vznikla dohoda o přátelství a spolupráci mezi oběma stranami. Madison abdikoval roku 2005, kdy přenechal trůn vnukovi své ženy Louisovi (vládl od 16.8. 2005). Gregory Rajala byl po jeho abdikaci (26.11. 2006) regentem. 14.3. 2007 byl zvolen králem John W. Woolley.
Porlament zasedá jednou ročně, občané se mohou zúčastnit zasedání osobně nebo přes internet. Král Robert I. založil roku 1980 Ligu secesionistických států, která má už mnoho členů.

oficiální název: Království Talossa (Kingdom of Talossa)
původ jména: Talossa znamená ve finštině "v domě"
státní zřízení: dědičná kostituční monarchie s volenou parlamentární vládou
vláda: král John (John Woolley)
předseda vlády (Prime Minister, Ma la Mha) Baron Tepistà (Manus Hand)
vznik: 26.12. 1979
poloha: Milwaukee, Wisconsin
občanů: 101
úřední jazyk: angličtina (English), talosština (Talossan)
měna: 1 louis (mn. číslo: louise) = 60 bence (jedn. číslo: bent)
státní smyboly: státní znak nese nápis ve finštině: "Miehen Huone on Hanen Valtakunta," to znamená: "Ložnice je jeho královstvím".

vlajka Republiky Talossa
Obrazek











zdroj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Talossa
http://www.ezavinac.cz/clanek.php3?id=44
http://www.kingdomoftalossa.net
www.talossa.com
Fojtík, P., Liščák, V.: Státy a jejich představitelé, 1998
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

Mouni, 8. 6. 2008 17:38

To klidně můžeš, aspoň se poučim, kde mají ještě zajímavé lidi.

...

PoKy, 4. 6. 2008 17:12

Pokud je mi známo, žádný secesionistický stát nebyl nikdy uznán žádnou zemí. Většinou tyhle nápady zaniknou hned na začátku, protože vyhlášení podobných států právo nedovoluje. Jsou ale případy, kdy tomu náhodou zrovna nejde zabránit... Třeba jistý námořník prohlásil nějaký miniaturní ostrov za stát, britové proti tomu nemohli nic dělat, protože zjistili, že ten ostrov je už v mezinárodních vodách :-)Jenže z toho stejně nic nebylo, protože takový stát žádná země neuzná.
Případně můžu ještě napsat další články o dalších soukromých "státech." Pár tipů ještě mám ;-)

...

Mouni, 4. 6. 2008 14:53

8-O ?! To jako fakt? Aha. Dobrý no. :-X Ale neni to nikde uznaný, že ne?