Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2010

Tradice fotbalu ve Vršovicích - mýty a skutečnost

V současné době, kdy přichází krize obou vršovických stadionů, se opět vracejí vzpomínky na minulost, odkaz na tradici... Jak to vlastně tehdy bylo?

Stadión vršovického klubu Bohemians, známý jako Ďolíček, zatím dodnes stojí. Ovšem ne na svém původním místě. Původní Ďolíček se nacházel opravdu v místě, které vypadalo jako dolík. Bylo to naproti vozatajským kasárnám (na tom místě dnes stojí sídliště Vlasta), vedle tehdejší továrny Waldes (dnes Koh-i-noor). Stadión později přestal kapacitně stačit, ten nový byl postaven jinde, protože na původní místo by se větší stadión nevešel.

Slavia už je dnes téměř všemi považována za klub z Vršovic. Zajímavé je, že Vršovická tradice není tak dlouhá, jak se zdá. Dlouhou dobu hrála Slavia na Letné, téměř do 50. let dvacátého století. Stadióny Slavie a Sparty stály tehdy vedle sebe. Nahoru na Letnou tehdy dokonce vedly dřevěné eskalátory. Jenže pak přišel požár, slávistický stadión shořel. Strana rozhodla, že klub se přesune do Vršovic. Velmi pravděpodobně to bylo i kvůli novému Stalinově pomníku, který na Letné vyrostl.
Nicméně zajímavé bylo i místo, kam se slávistický stadión přesunul. Jméno "Eden" s ním bylo spojené již dávno, ještě před příchodem Slavie. Kdysi zde byly jen bažiny, rybníky a močály, nicméně v roce 1922, brzy po připojení Vršovic k Praze, napadla kohosi myšlenka, že Čechy nemají reprezentativní lunapark. Tak jako Vídeň má Prater, měla mít Praha Eden. Kdo ví proč, ale nový obrovský zábavní park vyrostl právě ve Vršovicích. Byla zde mimo jiné laguna s gondolamy, taneční sál a velká horská dráha. Na fotografie se můžete podívat >zde< a ještě >tady<. Ačkoliv byl o atrakce velký zájem, lunapark nevydělával. Vstupné snad bylo příliš nízké (1,20 Kčs). Lunapark definitivně zanikl v roce 1946, brzy na to se zde začal stavět stadión. Jeho výstavba byla dokončena roku 1952.

Lidé mají krátkou paměť. Málokdo už dnes pamatuje letenskou éru, přitom v té době hráli ve Slavii Bican, Puč i Plánička. Nicméně už je dnes málo lidí, kteří tuto éru zažili. Pro většinu fanoušků je tak Slavia od nepaměti vršovický klub. Kdo ví, třeba za 50 let už nikdo nebude vědět, co to byl Ďolíček, natož aby si někdo pamatoval, kde tehdy stál.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář