Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 5. 2008

Kuriozity

A jaké jsou největší kuriozity? Známá je vlajka Nepálu.
Obrazek
Tento vysokohorský stát mezi Indií a Čínou má ojedinělý tvar. Státní vlajky mají vždy přesně definovaný poměr stra (nejčastěji 2:3 jako je to i v případě ČR), existují i čtvercové vlajky, ale vykouslou jí má jen Nepál. Slunce a měsíc symbolizují buddhismus a věčný koloběh času. Navíc měsíc značí královskou rodinu a slunce rod Ránů. A již zmíněný tvar má připomínat symbol hory. Karmínově červená je národní barvou Nepálu.

Další kuriozitou je vlajka Paraguaye. Na první a možná i na druhý pohled vlajka zcela normální. Jenže omyl - vlajka má jiný rub a líc. Na líci je státní znak a na rubu pečeť ministerstva financí.

ObrazekObrazek






Vynechat nelze ani vlajku Libye. Tu si mnoho lidí pamatuje, je totiž celá zelená. Zeená je jednou z tradičních muslimských barev, zároveň symbolizuje tzv. Zelenou revoluci a Zelenou knihu (kde M. Kaddáfí vyhlásil tzv. Třetí mezinárodní teorii odmítající kapitalismus a vědecký komunismus).
Tato vlajka byla použita místo obvyklých arabských barev na protest mírových jednání Egypta s Izraelem (do té doby měla Libye s Egyptem téměř totožnou vlajku).
Obrazek







_________________
zdroj:
Liščák, V., Fojtík, P.: Státy a území světa
vlajky (flags):
Flags courtesy of ITA's Flags of All Countries used with permission.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář