Paprička, která pálí tak, že může zabít...
Bhut jolokia je nejpálivější paprička na světě. Byla vyšlechtěna v Indii a její pálivost je 1 000 000 Scovilleho jednotek. Pálivost papriček je dána látkou zvanou kapsaicin. Test pálivosti spočívá ve vytvoření roztoku z papričky, cukru a vody, který se ředí vodou. 1 000 000 jednotek pak znamená, že roztok se musí milionkrát zředit vodou, aby už nebyl přítomen žádný kapsaicin a pálivost úplně zmizela. Tento test je mnohem lepší než test pálivosti pomocí ochutnávačů, protože vylučuje subjektivitu (každý pálivost vnímá a hodnotí trochu jinak).
Bhut Jolokia je tak ještě mnohem více pálivější než pekelná paprička Habanero, jejíž pálivost se pohybuje okolo 300 000 Scovilleho jednotek. Běžná paprička jalapeňo, která už je v našich končinách známější a oblíbená pro svou pálivost, má "pouhých" 3 000 - 7 000 Scovilleho jednotek.
Bhut jolokia může údajně "netrénovaného" člověka zabít. Její pálivost je tak velká, že efekt jejího požití je podobný jako požití kyseliny. V místech, kde se pěstuje se však běžně konzumuje, milovníci papriček jsou na její pálivost zvyklí.
Když už se rozhodnete sníst pálivou paričku, vyvarujte se strkat prsty do oka nebo se hrabat v nose. Pěkně by vás to pálilo.
I když jsou papričky pálivé, jsou zdravé. Po jejím požití se v žaludku tvoří více kyselin, což napomáhá zažívání. Papričky mají však mnohem více léčebných účinků (např. proti omrzlinám, hadímu uštknutí, diabetes mellitus, podchlazení, alkoholismus, atd.).
A co paprička Naga Morich?< br>
odkazy:
Bhut jolokia
Scovilleho_stupnice
Kapsaicin
Může pálivá paprika i zabít?
Komentáře
Přehled komentářů
Teda, PoKy, kam ty na ty nápady na články chodíš? Moc zajímavé. :-) =b
...
Mouni, 29. 7. 2009 11:27