Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 3. 2008

Návštěva pražské ZOO 29.3. 2008

Co je v pražské zoo nového? Pro návštěvníka zhruba před rokem se nezměnilo téměř nic. Jedinou novou atrakcí jsou gaviálové - indičtí krokodýli s protáhlým a především nápadně čumákem, který jim slouží k lovu ryb. Pro člověka jsou neškodní, ti v zoo měří asi kolem jednoho metru a je jich zde hned několik (tuším, že šest, ale nevím). Mají zde jednak velký venkovní "výběh," nyní je ale spíše aktuální jakýsi pavilón, kde jsou hezky v teple. Typově je to blízké vnitřnímu výběhu pro tučňáky, které je skrze sklo možno sledovat jak pod vodou, tak na souši. A že gaviálové vodu milují, při plavání je pod vodou jistě uvidíte. Mají to tam moc pěkně udělaní. Zajímavý je třeba pohled rejnoka proplouvající nad velikou anakondou.

Dalšími atrakcemi jsou už osvědčené opičí ostrovy. Tam je možno vidět chápány, guerézy (navíc mláďata chápánů nikdy nezklamou) a speciální je zejména výběh s lemury, kde se jim člověk ocitne tváří v tvář. Zde je velký počet lemurů kata (těch nejznámějších), pak dva lemuři černí a lemur běločelý (viděl jsem jednoho). Jsou velmi zvědaví, takže je člověk může vidět opravdu těsně u sebe. Nejsou ale drzí, takže setkání s nimi je velmi příjemné.

Co se týče mláďat, k vidění jich je dost. Ti odrostlejší, jako gorily, tygřík nebo různé opičky (např. makakové) už nejsou takovými taháky a skla nejsou obsypaná lidmi.

Relativně nové jsou voliéry pro sovy, také u papoušků se něco změnilo a oblíbené začala být setkání bez bariér, tedy to, že si vlezete ke zvířeti do klece. To funguje právě u lemurů, vodních ptáků nebo tzv. Sečuánu, kde je spousta malých ptáčků.

Osvědčený je také Africký dům, kde je lákavý především rozlehlý výhled na žirafy a zebry, dále Indonéská džungle, skleník s tropickými druhy zvířat z jihovýchodní Asie, kde můžee spatřit věčně spící binturongy v korunách stromů nebo orangutana hrajícího si s gibonem. Druhů opic rozhodně poslední dobou přibylo. Co ještě stojí za zmínku, jsou varani komodští.

Kolem pavilónu šelem se buduje výběh pro lvy. Navíc v dáli sedící gepard a taktéž sedící karakal byly snad jedinými kočkovitými šelmami, které nebyly zalezlé v pavilonu. Tam toho tentokrát také nebylo k vidění tolik, ale lvi a tygři nezklamali. Lev pochodoval, jeden z tygů si v leže olizoval tlapy. Malý tygřík se koukal zpovzdálí. Nicméně zajímavým byl spíš malý, nenápadný, ale podivný hlodavec akuči.

Nesmím zapomenout na další zvláštní hlodavce, početně zastoupené, jednak mary stepní, a pak největší hlodace vůbec - kapybaru vodní. S ostatních větších savců mě vždy baví tapíři.

Velmi zajímavé druhy zvířat jsou k vidění v "nočních světech." Tam je možno vidět malinké poloopičky, jakými jsou: hbitě skákající komba ušatá nebo svou chůzí nepřekonatelný lori. Kolem vždy poskakují klokánci králíkovití. Pozor ale na netopýry, kteří létají stále sem a tam :-) Určitě se podívejte na ušatou zajícomyš s dlouhými nohami - tedy na noháče. Ten je aktivní snad pořád. Za řeč stojí i ovíječ nebo kusu liščí, sice nejsou nijak nápadní, ale vězte, že jen tak někde je neuvidíte.

Naopak známé, dokonce proslulé jsou vydry. A ani tentokrát nezklamaly, ve vodě jsou jako doma, zvlášť, když je tak hezky... Je vidět, že se rády předvádí.

Hned vedle vyder a ledních medvědů je pavilón amerických savců. Tam uvidíte srandovní psy s tupými čumáky na krátkých nohách - psy pralesní. Pak krásné oceloty, hutiu kongu, jaguarundi a eiru (hyrare). Hutia konga je taková zvláštní přerostlá stromová myš (tedy na pohled) a hyrare je kunovitá šelma obvykle se světlou hlavou. jaguarundi trochu opravdu připomíná černého jaguára, ovšem tvar čenichu m protáhlejší a velikostí připomíná spíš kočku.

Terárium je zaímavé, mají zde už víc jedovatých hadů (bojga ularburong, zmiji písečnou, mambu zelenou, apod.). Nicméně z pohledu obyčejného diváka nic moc, ještěrky ani hadi moc pohybu nevykonávají.

A k těm, co se zrovna moc nehýbají - dikobrazi na chvíli vylezli! Sláva! Asi měli zrovna dobu krmení, tak se trochu cpali. Přišel vítr, rozvinul jim jejich krásný vějíř ostnů, ale dikobrazi zřejmě vítr neradi, tak zmizeli bleskově ve svých domečcích. Dalšími spáči byli hrabáči. Nechápu moc, proč dali noční tvory zrovna sem, ale i tentokrát spali oba hrabáči jak zabití. Škoda, viděl jsem jednou hrabáče naživo vzhůru (asi ho někdo vyhnal ven z příbytku) a je to naprosto úžasné zvíře. Dokonce se ani nebál lidí. No tehdy ještě nebyl v proskleném Africkém domě.

Co se chystá, to je nový výběh pro hyeny a pro lamy. Jinak mě mrzí, že jsem neviděl nosály, byli zalezlí. Jinak jich tu mají spoustu a je s nimi velká zábava. Pořád pobíhají a čenichají.

Abych ale nepopisoval úplně všechnno, tak už to radši nechám, to hlavní jsem snad napsal. Pokud se budete chtít do zoo, koukněte na cenu vstupného, hodně podražili. Navíc i mapka už není v ceně, ale za 5 Kč. Více na www.zoopraha.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář