Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 8. 2008

Zvířecí děti

Panda velká
Panda se jak známo živí bambusovými výhonky, ale občas si dá i oddenky kosatců, cibule šafránů, vyjímečně drobné hlodavce, pišťuchy nebo ryby. V 96% mají jedno mládě a mládě váží do 130 gramů. V poměru k velikosti matky je to téměř rekord mezi placentálními savci. Malé pandy mají hustou srst a dlouhý ocas. Poprvé se sami projdou ve 3-4 měsících, po 6 měsících si konečně dají bambusové výhonky. Samice dospějí v 6 letech, samci o rok později, rozmnožují se ve 20 letech.

Lenochod tříprstý
Samici, která je často březí více než rok, se narodí na stromě vždy jedno mládě, to se drží svými drápy matčina břicha celý další rok. Mláďata se od dospělých jedinců liší výrazně tmavší srstí.

Koala
Koala znamená "nepijící", ale koala má mnoho dalšíh zvláštností. Živí se jen několika málo druhy blahovičníků, které jsou jedovaté (stravu občas doplňuje několika dalšími jedovatými rostlinami, jako např. jmelím). Jedno mládě (občas dvojčata) mívá každý rok. Malá koala má sotva půl gramu a měří zhruba 2 cm. Na rozdíl od jiných stromových vačnatců, malá koala kouká z vaku směrem dozadu. To proto, aby se mohl u řitního otvoru samice dokrmovat natrávenou kaší (fuj). Ve vaku se malá koala schovává 5-7 měsíců a dalších půl roku sedí matce na zádech. V přírodě se koala dožívá jen čtyř let.

Mravenečník velký
Ihned po porodu malý mravenečník (to váží 1-2kg) vyleze matce na záda a tam se vesele vozí - někdy až do jednoho roku života. Přitom svět svýma očima uvidí už po 6 dnnech života a matka ho kojí 4-6 týdnů. Dospělým se stává ve dvou až čtyřech letech.

Urzon kanadský
Urzoní samice jsou poměrně dlouho březí, a tak i malí novorozenci jsou poměrně vyspělí už při narození. Urzoni žijí převážně jednotlivě a samice mláďata odchovává v dutinách stromů. Jsou dlouhověcí, dožijí se až 18 let.

Gibon lar
Giboni jsou monogamní, tedy žijí ve stálých párech. Mívají několik mláďat a mají zajímavou úctu ke starším (občas některého přiberou do své rodiny). Mláďata se samicím rodí téměř holá a to v intrvalech 2-3 roky. Výchovu mají na starosti oba rodiče. Dospělosti dosahuje ve 2 letech, ale rozmnožuje se až mezi 8.-9. rokem života.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

PoKy:

Mouni, 6. 8. 2008 12:09

Odhlasováno :-)

další tip...

PoKy, 5. 8. 2008 20:56

je zde: http://www.youtube.com/watch?v=cMIRwCNvI94 bohužel je možnost "embed" u tohoto videa zakázána, takže aspoň odkaz

...

PoKy, 5. 8. 2008 20:39

Pokusím se vyhrabat ještě nějaká videa, aby byl teda větší výběr. Jinak s tebou v zásadě souhlasím. Malí lenochodi jsou super :-)

...

Mouni, 5. 8. 2008 17:31

Jednoznačně nej jsou pandy, pak lenochod, co si pořád drbe zadek nebo hlavu ( :-D ), a pak to druhé video s gibonem. Zbylá videa nic moc.